Dezsi kúszik

Miért csak a legelső kúszás "hibátlan" ? Vajon mit teszek én?  Tesztelem, hogy jutalmazás nélkül, hányszor csinál meg egy gyakorlatot? Nem, dehogy! Tudom, hogy csak egyszer, de miként mutatnék be egy hibás elképzelést?
Tudja, de mégsem csinálja - szokták mondani a kutyások egy-egy nem jól sikerült gyakorlat után.  Akkor jön a válasz tőlem: még nem tudja, csak megértette a feladatot. Szóval: A gyakorlat az lenne, hogy kúszik vezényszóra menjen át szék alatt, azonnal és egy lendületből! Miért is tenné? 

Mi motiválná, mi késztetné arra, hogy ezt megtegye? Semmi oka nincs rá, meg egyébként is kényelmetlen egy nagy kutyának átbújni ilyen kis helyen. Mégis megteszi, ha "kérem." Kell valami, ami kedves neki, amit szeretne megszerezni! Minden ilyen eszköz, tárgy segítség lehet a tanításhoz. Most a labda ez tárgy.(motiválás-motivációs tárggyal) 

Miért csak egyszer lesz hibátlan a végrehajtás? Azért, mert a kutya nem robot és lehet önálló elképzelése a tárgy megszerzésére. Itt még csak megértette a feladatot, de nem "tudja" mit kell tennie! Tudni akkor fogja, ha sokat gyakorolunk és kondicionáljuk (kialakítjuk a feltételes reflexet) az adott szóhoz "kúszik". Akkor majd elég mutatni és mondani a vezényszót és noszogatás nélkül is kúszni fog. Na, majd akkor elég lesz ritkán, a gyakorlatsor legvégén jutalmazni, akkor többször is végrehajtja hibátlanul a feladatot. Addig minden pici részfeladatra is jutalmazni kell. 
Így lesz egy motivációs tárgy - a jutalom, amikor a kúszás után meg is kapja, azonnal, késlekedés nélkül! Addig hiába tartom az orra előtt, kúszik, kúszik szót mondogatva! 
Dezsi mindig megmutatja, hogy hol hibázom. Nem hagy ott, nem áll ellen látványosan, de önálló megoldásai vannak a labda megszerzésére! Megkerüli a széket - kényelmesebb és gyorsabb - a saját szemszögéből egyszerűbb megoldás. Az okos rottweilernek van önálló megoldása, nehéz feladat végrehajtó robotot csinálni belőle. Ezért nehezebb feladat kiképezni őket, nem azért, mert ellenállnának, vagy nem lennének képesek bármit megtanulni. A buták nem gondolkoznak, csak teszik, amit mondanak nekik ! 
Ez a fajta dolgos, bár nem engedi, hogy a legjobb kutyavezetőnek képzeljük magunkat. Ha meg is tanul valamit, megőrzi büszkeségét és ritkán viselkedik szolgai módon. Inkább egy jó társ szerepét tölti be! 
Idézem -Joan Blackmoore -szavait.  Ugye így van?